správa nemovitostí

pouze silný může být stabilní a levný

Berlín chce na pět let zmrazit nájemné

6 Červen, 2019 - 16:49 -- ZEN

Převzatý článek z idnes.cz

Vedení Berlína chce kvůli současné bytové krizi zmrazit na pět let růst cen bydlení a stanovit maximální výši nájemného. Krok kritizuje opoziční CDU, ta situaci označuje za návrat plánovaného hospodářství.

O situaci napsal deník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Senát Berlína, který je současně spolkovou zemí, bude 18. června hlasovat o zákonu, aby nově uzavřené nájemní smlouvy neobsahovaly vyšší částky, než které obsahují smlouvy předešlé. Nájemné, které bude na žádost nájemníků uznáno za příliš vysoké, úřady sníží na stanovenou nejvyšší možnou částku.

V Senátu, který je nejvyšším berlínským výkonným orgánem, má většinu levicová koalice složená ze sociálních demokratů (SPD), strany Levice a Zelených. Pokud bude zákon schválen, má začít platit od ledna 2020.

Takzvané zastropování nájemného zákonem je prioritním projektem berlínské SPD a vychází vstříc iniciativám občanů, kteří kvůli stoupajícím cenám bydlení v německé metropoli opakovaně demonstrovali v ulicích (ZDE).

Podobné požadavky na stanovení stropu v nájemném se již objevily také v Mnichově a Frankfurtu nad Mohanem.

Po sjednocení Německa v roce 1990 se Berlín stal magnetem pro umělce, hudebníky a studenty, které do metropole lákaly podprůměrné ceny bydlení. Na 85 procent Berlíňanů dnes raději bydlí v nájmu než ve vlastní nemovitosti.

V posledním desetiletí se ale ročně přistěhovalo do města 40 tisíc nových obyvatel, což zvedlo ceny nájmů více než dvojnásobně.


Číst celý článek: ZDE