správa nemovitostí

pouze silný může být stabilní a levný

Bydlení v Česku? Ceny jsou na maximu a dál rostou. Hrozí sociální problémy. (VIDEO)

2 Srpen, 2019 - 09:44 -- ZEN

Převzatý článek z www.seznamzpravy.cz

Lidé se stále více uchylují k podnájmům, na vlastní bydlení nemají peníze. (Video: Tomáš Svoboda)

V Brně dosáhly ceny novostaveb historického maxima. Průměrný dvoupokojový byt stojí téměř čtyři a půl milionu korun. A ceny porostou dál. Lidé také těžko hledají nájem, bytů je málo a zdražují.

Nové bydlení je v České republice nedosažitelné pro stále víc zájemců. Ceny bytů v novostavbách rostou. Mnohé sociální skupiny si tak vlastní bydlení už nemohou dovolit a míří do pronájmů.

Města v Česku tak kvůli drahému bydlení mohou zakusit podobné problémy jako například Berlín, kde je bydlení pro střední vrstvy a normální občany neúnosně drahé. „Do tří až pěti let hrozí napětí ve společnosti a budou vznikat sociální tlaky. Pokud nepřijde táhlá krize, ceny bytů v Brně a v Praze by nijak zásadně klesat neměly,“ uvedl hlavní ekonom společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda. Pomyslně se tak bude rozevírat propast mezi těmi, kteří vlastní byt a ostatními, kteří na neúnosně drahé vlastní bydlení nemají.

Brno dohání Prahu

Zatímco v Praze se růst cen alespoň částečně zastavil, v Brně je zdražování markantní. Dvoupokojový byt v novostavbě vyjde na téměř 4,5 milionů korun. V Praze vyjde stejný byt o víc než milion korun víc.

číst dál: ZDE