správa nemovitostí

pouze silný může být stabilní a levný

Pelikánova dluhová amnestie šokovala bytová družstva

9 Prosinec, 2015 - 19:51 -- ZEN

Převzatý článekz www.novinky.cz

Záměr ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), aby u vícenásobných dlužníků, jimž není už co zabavit, podával návrh na jejich osobní bankrot automaticky exekutor a zároveň byla zrušena povinnost vrátit věřitelům během pěti let minimálně 30 procent jejich pohledávek, šokoval bytová družstva.

Ta se už léta marně potýkají s desítkami tisíc neplatičů služeb v domě, na něž doplácejí sousedé. S Pelikánovou dluhovou amnestií ostře nesouhlasí.

„Obyvatelé bytového domu, ať už se jedná o družstvo, nebo společenství vlastníků, nejsou instituce zabývající se půjčováním peněz. Přesto se z nich nedobrovolně stávají věřitelé dluhů svých sousedů,“ napsal Právu předseda Svazu českých a moravských bytových družstev Jiří Bárta.

Pokud vzniknou dluhy související s užíváním bytu, například poplatky za služby, a dlužník je následně oddlužen osobním bankrotem, nezbývá sousedům zkrátka nic jiného než si vzniklý dluh rozdělit mezi sebe a uhradit jej. Obvykle na úkor fondu oprav. 

V jednotlivých případech jde o desetitisíce a někdy i statisíce korun. Odhaduje se, že neplatiči dluží kolem 1,5 miliardy.

„Jakkoli to zní absurdně... (číst dále)